Η σάτιρα στο τραγουδι

Το τραγούδι αποτελεί έναν από τους πιο αρχέγονους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης του ανθρώπου. Αυτό ουσιαστικά καθιστά το τραγούδι ένα πεδίο το οποίο αφήνει πολύ χώρο στη σάτιρα μιας και η τελευταία έχει ως στόχο της τον καυστικό σχολιασμό των κοινωνικών και πολιτικών δομών με έντεχνο τρόπο.
    Ο Τζίμης Πανούσης χρησιμοποιεί προκλητικό στίχο και ροκ μουσική για να σατιρίζει τις κοινωνικές και πολιτικές εκφάνσεις τις σύγχρονης Ελλάδας. Από το 1980 μέχρι και σήμερα δημιουργοί σατιρικούς στίχους εκμεταλλευόμενος κυρίως στην πολιτική επικαιρότητα, θέλοντας να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερες συνειδήσεις πολιτών που στηρίζουν τους άρχοντες πάσης φύσεως. Τα τραγούδια ”Αχ, Ευρώπη”, ”Νεοέλληνας”, ”Κάγκελα παντού” κ.α., είναι μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του και χαρακτηριστικά του σκληρού στίχου και ήχου που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης ώστε να επικοινωνήσει με το κοινό μέσω της σάτιρας. 
   Την περασμένη δεκαετία σχήματα της hip-hop σκηνής όπως τα Ημισκούμπρια, σατίριζαν με πρωτότυπο τρόπο τα κοινωνικά κυρίως δρώμενα πιο πρόσφατα, συγκροτήματα όπως οι Locomondo, Apurimac κ.α. με έθνικ ήχο και τραγούδια όπως το ”Εκεί στις Μπραχάμες” και το ”Δεν προλαβαίνω” σχολιάζουν επίσης με ξεχωριστό ύφος την ελληνική πραγματικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου