Η σάτιρα στα κόμικς

   Το 1981 ένας καλλιτέχνης υπό το ψευδώνυμο «Αρκάς» δημοσίευσε  τη συλλογή κόμικς «Κόκορας» στο περιοδικό Βαβέλ. Μέσα από την πρώτη του αυτή σειρά σατιρίζει το σεξ και πώς αυτό επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις μέσα από την ιστορία ενός κόκορα. Το 1988 μέσα από την εφημερίδα «Η ΠΡΩΤΗ»  κυκλοφόρησε τη σειρά «Ισοβίτης», η οποία του έφερε και την καθολική αναγνώριση του έργου του. Στη συγκεκριμένη σειρά κόμικς πάλι χρησιμοποιεί ζώα για πρωταγωνιστές αλλά αντί για κόκορα αυτή τη φορά όλα εκτυλίσσονται γύρω από έναν ισόβια φυλακισμένο ποντικό. Ο συγκεκριμένος ποντικός μαζί με έναν αρουραίο (Μοντεχρήστο) φιλοσοφούν μέσα στη φυλακή προσπαθώντας να καταλάβουν αν διαφέρει η ζωή στη φυλακή από αυτήν στον έξω κόσμο, σατιρίζοντας τις ελευθερίες τις οποίες θεωρούμε πως έχουμε στο συμβατικό εκτός φυλακής περιβάλλον. Οι σατιρικές κόμικς σειρές του συνέχισαν να δημοσιεύονται από τον έντυπο τύπο, οι πιο γνωστές των οποίων είναι: «Χαμηλές Πτήσεις» το 1991 από την εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, «Καστράτο» το 1995 από το περιοδικό Μετρό, «Πειραματόζωα» το 1998 από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και «Η Ζωή Μετά» το 1999 από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Όλες του οι σειρές βασίζονται στο βιτριολικό χιούμορ θέλοντας να παρουσιάσει σκληρές και άγριες καταστάσεις της πραγματικότητας ασκώντας ταυτοχρόνως κριτική σε πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα της καθημερινότητας μας . Μέχρι και σήμερα χρησιμοποιεί ως ήρωες των ιστοριών του μέλη του ζωικού βασιλείου, θέλοντας να αποδείξει ότι τα ζωώδη ένστικτα και συμπεριφορές δεν διαφέρουν από αυτά των ανθρώπων. 
    Η τελευταία σειρά του Αρκά «Επικίνδυνα Νερά» κυκλοφόρησε ένα τεύχος με τίτλο Μην Ψαρώνεις το 2010, το οποίο μέσω της σάτιρας παρουσίαζε την απληστία, τη διεκδίκηση εξουσίας και τη βία που υπάρχουν στα πλάσματα της θάλασσας υπενθυμίζοντας μας ότι η δική μας κοινωνία δεν παρεκκλίνει και πολύ από αυτήν του βυθού. 
   Όλες του οι σειρές μεταφράστηκαν σε εννιά γλώσσες και μετέφεραν την ελληνική σάτιρα σε όλο τον κόσμο. Το 2008 παίχτηκε και το πρώτο του θεατρικό έργο «Εχθροί Εξ Αίματος» στο Θέατρο Νέου Κόσμου. Πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου έργου ήταν τα όργανα ενός ανθρώπινου σώματος το οποίο μόλις είχε τραυματιστεί σε ατύχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου