Σατιρικές τηλεοπτικές εκπομπές της Ελλάδας

  
Στην Ελλάδα ο όρος ''σάτιρα'' εμφανίζεται πολύ συχνά στην καθημερινότητα των τελευταίων χρόνων με αφορμή αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές και κυρίως λόγω του έργου του Λάκη Λαζόπουλου.
Ο μεγαλύτερος ίσως μέχρι και σήμερα σατιρικός καλλιτέχνης που πέρασε από τις τηλεοπτικές συχνότητες σε όλα τα ελληνικά σπίτια είναι ο Χάρρυ Κλυνν. Όπως οι περισσότεροι σατιρικοί καλλιτέχνες ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης αλλά η μικρή οθόνη ήταν αυτή που τον έκανε ευρέως γνωστό και μάλιστα καθυστερημένα διότι η κρατική τηλεόραση αρνιόταν να φιλοξενήσει υλικό του. Το 1990 με το ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα κατάφερε να παρουσιάσει τα «Harry Klynn Special Shows», τα οποία λόγω της μεγάλης τους επιτυχίας παρέμειναν στους τηλεοπτικούς δέκτες για τέσσερα χρόνια. Το 1995 παρουσίασε το «Πολίτης Κλυνν» στο οποίο μεταμφιεζόταν διαρκώς σε διάφορους χαρακτήρες, σατιρίζοντας πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της τότε επικαιρότητας. 
  Το 2007 παρουσιάστηκε μέσα από τη συχνότητα του ALPHA μία νυχτερινή σατιρική εκπομπή με τίτλο «Αλ Τσαντίρι Νιους» η οποία προβάλλεται μέχρι και σήμερα. Κύριος συντελεστής της συγκεκριμένης εκπομπής ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος ο οποίος παρουσιάζει μέσω του χιούμορ κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα προκαλώντας τις περισσότερες φορές κύματα αντιδράσεων των προσώπων και των οργανισμών που σατιρίζει. Κάποιοι πολιτικοί όπως ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κος Άδωνις Γεωργιάδης έχουν υποστηρίξει ότι ο Λαζόπουλος μέσα από την συγκεκριμένη εκπομπή δεν παράγει σάτιρα αλλά πολιτική προπαγάνδα.
    Την ίδια χρονιά με το Αλ Τσαντίρι Νιους προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση και μία ακόμα σατιρική εκπομπή, αυτή τη φορά από την συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Η συγκεκριμένη εκπομπή ονομαζόταν «Ελληνοφρένεια» και παρουσιαζόταν μέχρι και τον Μάιο του 2011, ενώ ταυτοχρόνως υπήρχε και ραδιοφωνική  «Ελληνοφρένεια» η οποία απαρτιζόταν από ηχητικές φάρσες απλών πολιτών αλλά και δημοσίων προσώπων. 
   Τον Απρίλιο του 2008 παρουσιάζεται από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 μία απογευματινή σατιρική εκπομπή με τίτλο «Ράδιο Αρβύλα» και με συντελεστές τους: Αντώνη Κανάκη, Γιάννη Σερβετά, Στάθη Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Κιούση (Εικόνα 20). Τον Γενάρη του 2010, θέλοντας η σάτιρα τους να έχει πιο ευρεία θεματολογία και να είναι πιο καυστική, μεταφέρονται στην μεταμεσονύχτια ζώνη μετάδοσης του σταθμού απολαμβάνοντας μέχρι και σήμερα μεγάλη επιτυχία και αποδοχή του τηλεοπτικού κοινού. 
   Ο Αντώνης Κανάκης για τη σάτιρα που ασκείται στην τηλεόραση και συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο στόχος της σατιρικής εκπομπής είναι να διαλύει, να γκρεμίζει, να αποδομεί πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις, να είναι ισοπεδωτική, όχι να χτίζει ή να παράγει άμεση πολιτική. Ο στόχος μιας σατιρικής εκπομπής πρέπει να γελοιοποιεί τα πρόσωπα εξουσίας, να τους απογυμνώνει από τον καθωσπρεπισμό και την σοβαροφάνεια τους». 
   Η δημοσιογράφος Μαριάννα Τζιαντζή αναφέρεται στις 5 Οκτώβρη του 2010 στις ποινές των σατιρικών τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσα από τη στήλη της στην εφημερίδα ''Καθημερινή'' και τίθεται υπέρ της σάτιρας δηλώνοντας: «Ο μεγαλύτερος εχθρός της πολιτικής σάτιρας δεν είναι η απρέπεια, η υπερβολή αλλά η εγκατάλειψη της μάχης για την αλήθεια, την οποία οφείλει να δίνει με τα δικά της ομοιόμορφα όπλα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σάτιρα είναι ο συμβιβασμός, το στρογγύλεμα, η ευκολία και η αυτολογοκρισία και προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσουν τα πρόστιμα του ΕΣΡ για το Αλ Τσαντίρι Νιουζ και το Ράδιο Αρβύλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου